Hallo,

Mijn naam is Martin Stroetinga en ik ben recent begonnen met een nieuw project; De Simplex op 5" inch gauge (schaal 1:11). Ik heb de locomotief gekocht van een collega modelbouwer die zijn projecten weg deed omdat hij niet meer in staat was deze af te bouwen (voor meer info zie 'The beginning'). Op deze website wil ik de vorderingen bijhouden in blog vorm. Elke keer als ik iets nieuws af heb zet ik het op deze website en op die manier kunt u de locomotief stukje bij beetje zien groeien. Links bij 'Blogarchief' kunt u bladeren door alle berichten. Als u vragen of opmerkingen heeft neem dan gerust contact met mij op door een bericht in het gastenboek te sturen of mij een e-mail te versturen (zie contact). Ik wens jullie veel plezier bij het bekijken van mijn Blog.

vrijdag 29 maart 2013

Verder met het plaatwerk

 Ik ben de afgelopen tijd bezig geweest met het klaarmaken van de watertanks zodat ze gesoldeerd kunnen worden.
 Hier worden de gaten geboord voor de klinknagels. De twee parallel-klemmen zorgen ervoor dat het hoekprofiel op zijn plaats wordt gehouden. In de hoekprofielen zijn 6 gaten geboord die op de bovenstaande foto worden overgenomen op de zijkant van de watertank.


Hier zie je de hoekprofielen vastgeklonken op de zijkant van de watertank. Zoals je ziet zijn de klinknagels blind geslagen. Dit betekent dat je ze niet gaat zien als de locomotief straks gespoten is.

Alle hoekprofielen zijn aangebracht. De hoekprofielen zijn gemaakt uit 1 mm messing die op een zetbank onder een hoek van 90 graden zijn gezet.
Links ziet u de zijkant van de watertank met de hoekprofielen er op vast geklonken. Rechts ziet u de watertank met de onderkant in positie. Ik heb als eerst gaten in de hoekprofielen geboord. Daarna heb ik deze met parallelklemmen op de gewenste positie gezet. Toen heb ik met een center de gaten die in de hoekprofielen zaten overgenomen en geboord op de kolomboormachine. Vervolgens zijn de onderkanten vastgeklonken.

 Op de bovenstaande foto zitten de tanks voor de helft in elkaar. De voorfronten van de watertank en de bodem zijn bij beide tanks vastgeklonken en zijn dus klaar om gesoldeerd te worden.

Aangezien ik sinds kort de beschikking heb over een CNC Freesbank leek het mij handig om de voorkant van de cabine te CNC frezen. Hierboven ziet u het programma wat de frees gaat aflopen. Merk op dat er rekening mee gehouden is dat de frees met een radius inloopt en ook weer met een radius uitloopt.

 Het werkstuk wordt gemaakt van 1,5 mm staalplaat. De radius van het dak wordt eerst gefreesd. Ik heb deze net iets groter gemaakt dan origineel op het ontwerp van Martin Evans.

Hier wordt begonnen met het tweede raam. De frees loopt met een radius in en ook weer met een radius uit zodat je aan het eind geen sporen ziet aan de binnenkant van het raam.

Totale freestijd; 15 minuten.

Het resultaat.